Про юридичну агенцію "Укрюрпослуги"

Ми пропонуємо повний спектр юридичних послуг для українських та іноземних компаній а також фізичних осіб, резидентів та нерезидентів України.
Враховуючи Ваші інтереси та керуючись Вашими побажаннями ми у найстисліші терміни знайдемо правові рішення, спрямовані на забезпечення успіху Вашого бізнесу.
Також ми забезпечимо успішне та ефективне вирішення Ваших особистих питань правового характеру.
контакти: (0332) 29-97-70; (097) 38-58-658; (063) 32-20-973
e-mail: ukryrposlugi@ukr.net

четвер, 1 серпня 2013 р.

Ринок оцінки нерухомості та землі «помер».

З 1 серпня тільки 95 зареєстрованих у ФДМ компаній з 10 тис. українських оцінювачів можуть видавати акти оцінки майна.

«Переконайтеся, що оцінювач, до якого ви звернулися, має відповідний сертифікат. В іншому випадку угода купівлі-продажу нерухомості буде вважатися недійсною»
А легальних компаній-оцінювачів на 1 серпня 2013 року в Україні фактично залишилося лише 95. Про це повідомляється на офіційному сайті Фонду державного майна України. «Фонд зареєстрував 95 суб'єктів оціночної діяльності, які мають право проводити оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства, і забезпечив внесення цієї інформації до Держреєстру», - йдеться в повідомленні. Простіше кажучи, щоб продати квартиру або будинок, потрібно подати нотаріусу звіт про оцінку, вироблений однієї з цих компаній. Інакше угоду не зареєструють.
«В Україні працює близько 9,5-10 тис. оцінювачів. Щорічно вони видавали близько 2,3-3 млн актів оцінки. Якщо уявити, що середня вартість однієї оцінки становила 2 тис. грн, то цей ринок послуг можна оцінити в 5-6 млрд грн. Зараз даний фінансовий потік замкнутий на обраних компаніях », - розповідає« Коментарям »голова« Українського товариства оцінювачів ». За його словами, напередодні 1 серпня зареєстровані ФДМ компанії-оцінювачі вже почали міняти свої розцінки. Наприклад, якщо раніше середня вартість оцінки домоволодіння площею 350 кв. м обходилася людині в 10-15 тис. грн, то зараз за ці ж послуги «обрані» компанії просять 35-60 тис. грн. Найгірше, що уникнути цих витрат не вдасться. «Що стосується тіньових оцінювачів, то звертатися до них за послугами оцінки майна дуже ризиковано, оскільки сторона договору завжди може оскаржити договір купівлі-продажу нерухомості в частині оцінки майна». Правда, поки не зрозуміло, як саме нотаріуси будуть перевіряти документи оцінки в частині повноважень оцінювача: заходити в базу і шукати відповідний сертифікат або вимагати від продавця копію сертифіката оцінювача. Ясно одне - нововведення здатне паралізувати ринок нерухомості. «Якщо ситуація не зміниться кардинальним чином в найближчі дні, то можна очікувати, що з 1 серпня 2013 року на ринку нерухомості трапиться черговий колапс».

У Фонді держмайна заспокоюють: «Кількість суб'єктів оціночної діяльності, які будуть внесені до Державного реєстру оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності до вересня збільшиться в 2,2-2,5 рази і складе близько 350-400 суб'єктів». На їх думку, цього цілком повинно вистачити, щоб задовольнити потреби рику. Але ріелтори цього оптимізму не поділяють. «Чи зможуть 350 осіб замінити 9,5 тис.? Відповідь очевидна - ні! Це грандіозний карт-бланш. В Україні щодня видається в середньому 6-10 тис. актів оцінки. І тепер їх будуть робити 350 компаній », - резюмує директор« Недержавного експертного бюро».

Немає коментарів:

Дописати коментар