Про юридичну агенцію "Укрюрпослуги"

Ми пропонуємо повний спектр юридичних послуг для українських та іноземних компаній а також фізичних осіб, резидентів та нерезидентів України.
Враховуючи Ваші інтереси та керуючись Вашими побажаннями ми у найстисліші терміни знайдемо правові рішення, спрямовані на забезпечення успіху Вашого бізнесу.
Також ми забезпечимо успішне та ефективне вирішення Ваших особистих питань правового характеру.
контакти: (0332) 29-97-70; (097) 38-58-658; (063) 32-20-973
e-mail: ukryrposlugi@ukr.net

середа, 23 квітня 2014 р.

Що потрібно знати про декретну відпустку

Декретна відпустка – поняття, знайоме майже кожній жінці, яка хоч раз була вагітна і народжувала. Але давайте докладніше розберемося, що таке декретна відпустка взагалі, і що вона дає родині, яка чекає або вже дочекалися поповнення.
До речі, визначення «декретна відпустка» не існує, є поняття «відпустка по вагітності та пологах» та «відпустка по догляду за дитиною до 3 або 6 років».
Відпустка по вагітності та пологах
На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка по вагітності та пологах тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (70 календарних днів у разі народження двох і більше дітей чи в разі ускладнення пологів).
Певними пільгами користуються жінки, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС – їм надається 180 календарних днів відпустки по вагітності та пологах, по 90 календарних днів до і після пологів.
Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.
Якщо жінка офіційно працевлаштована, то їй в обов’язковому порядку надається відпустка по вагітності та пологах, яка в повному обсязі компенсує втрату заробітної плати за вказаний період.
Підставою для надання відпустки по вагітності та пологах є наданий до підприємства лікарняний лист, виданий в жіночій консультації, а також заява працівника, що оформляється у відділі кадрів в довільній формі.
На термін надання відпустки по вагітності та пологах не впливає тривалість роботи на підприємстві, а тільки термін вагітності, який повинен становити 30 тижнів. У випадку, якщо жінка не витратила призначені їй 70 днів відпустки по вагітності та пологах до пологів, то залишок переноситься на післяпологовий період.
Жінки, які не працюють, або на час отримання відпустки по вагітності та пологах є студентками, мають право на оплачувану відпустку по вагітності та пологах, але розрахунок для обчислення суми відпустки робиться або з мінімальної заробітної плати для безробітних жінок, або зі стипендії, яку отримує студентка. До речі, якщо студентка не дуже добре вчиться і не отримує стипендію, її розрахунок також буде робитися, виходячи з мінімальної заробітної плати. Розрахунок лікарняного для безробітних робиться у відділі соціального забезпечення того району, де проживає жінка, для студенток розрахунок повинні проводити в бухгалтерії навчального закладу.
Жінці потрібно обов’язково стати на облік в жіночу консультацію, бо якщо цього не зробити, то відпустка по вагітності та пологах буде надана тільки після пологів. При наявності відповідного медичного висновку може бути зменшена норма виробітку, здійснено переведення на менш складну роботу, а також виключені негативні фактори, що впливають на здоров’я майбутньої матері. Жінка має право відмовитися від роботи у вихідні та святкові дні, від понаднормової і нічної праці, а також від відряджень.
Відпустка по догляду за дитиною до 3 або 6 років
Після закінчення відпустки по вагітності та пологах за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 або 6 років.
Відпустку по догляду за дитиною до трирічного віку жінка, або інший представник сімейства: батько, бабуся або дідусь можуть отримати в установі, де вони працюють без збереження заробітної плати, але з зарахуванням цього часу до трудового стажу. Крім того, за ними зберігається посада, їх не можна звільнити або скоротити під час такої відпустки. Також людина, що доглядає за дитиною, отримує допомогу від держави, яку вона повинна оформити у відділі соціального забезпечення того району, де проживає.
Але є деякі нюанси. Якщо таку відпустку бере хтось із сім’ї, то він повинен надати довідку з місця роботи молодої матері. Тобто без підтвердження того, що мати дійсно працює повний день, інший член сім’ї не має права на таку відпустку. Ще дуже важливим є те, що жінка, або інший член сім’ї, маючи таку відпустку, має право працювати неповний робочий день, але тоді починаються проблеми з виплатами по догляду за дитиною від держави.
До речі, у законодавстві є велика проблема з жінками, які займаються підприємницькою діяльністю – вони взагалі не мають права на таку відпустку через те, що не перебувають у трудових відносинах, тобто не є найманими працівниками. Чому жінка, яка працює і платить податки, гірша за інших, чому вона не має однакових прав з іншими жінками? Це питання залишається відкритим. Мабуть до того часу, коли комусь все це не набридне і він чи вона не підуть до суду. Жінки-підприємці вирішують це питання дуже просто – вони взагалі не йдуть у відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Отже, для того, щоб піти в таку відпустку необхідна заява від жінки, або особи, якій така відпустка надається. Не забудьте про довідку з місця роботи матері про те, що вона дійсно працює повний робочий день. Для того, щоб оформити матеріальну допомогу під час відпустки по догляду за дитиною необхідні – свідоцтво про народження дитини; виписка з наказу про те, що така відпустка надана; заява від людини, якій ця відпустка надається і рахунок, на який ця допомога буде зараховуватися.

Відпустка по догляду за дитиною до шестирічного віку надається тільки в разі надання відповідної довідки про стан здоров’я дитини. У цій довідці має бути зазначено, що ця дитина не може знаходитися в дитячому закладі, що вона вимагає догляду тільки в домашніх умовах. Така довідка, за необхідності, оновлюється щороку для продовження цієї відпустки. Але це вже відпустка без збереження заробітної плати, без збереження стажу і без фінансової допомоги від держави, хоча посада зберігається за жінкою і в цьому випадку.

Немає коментарів:

Дописати коментар